Du har helt sikkert hørt det mange ganger: Søvn er viktig. Alle vet hvordan det er å våkne opp altfor tidlig på natten eller morgenen for så ikke få sove igjen. Eller bli liggende på kvelden uten å klare å sove. Natten blir da lang. Dagen etterpå er man sliten. Går dagene og månedene på denne måten kan det gå ut over livskvaliteten. På sikt kan det også gi mulige helseproblemer. Mer og mer viser forskningen at søvn er fundamentalt for vår helse og velvære. Allikevel går tallene i feil retning når det gjelder hvor mye søvn vi får.
Undersøkelser viser at i gjennomsnitt så sover vi mindre og mindre (link). Tallene peker i negativ retning, og det er nesten skremmende: Tall fra Nasjonalt senter for søvnmedisin viser at barn i gjennomsnitt sover 6,5 timer hver natt, mot 8,5 timer som er anbefalt. For 20-30 år siden sov barn og ungdom i gjennomsnitt 8-9 timer per natt, noe som er i tråd med anbefalingene. Siden den gang sover barn og unge mindre og mindre. Selv hadde jeg min barndom på 80-tallet, og ting var veldig annerledes da. Kun NRK på TV, og barne-TV var kl 18! Da var det en halvtimes tid med TV for barn. Og det var skjermtiden for den dagen. Fastsatt av NRK på forhånd. Slk er det ikke lenger.
For voksne er søvntallene noe bedre, men også her ser man en negativ utvikling. På 80 og 90-tallet sov voksne i gjennomsnitt 7-8 timer per natt, mens nå ligger snittet på 6.5 – 7 timer. Dette skyldes i stor grad økt arbeidspress, stress og mye skjermbruk sent på kvelden. Så trenden er heller ikke veldig positiv for voksne. Teknologien har gitt oss mange valgmuligheter vi tidligere ikke hadde. Nå kan vi velge når på døgnet vi skal se, vi har mengder av TV og strømmetjenester og velge mellom, gjerne flere skjermer per person i huset til og med. Ofte har man en mobiltelefon og kanskje en iPad, i tillegg til en eller flere TV’er. Det meste underholding er tilgjengelig hele tiden. Konsekvensen er at skjermen spiser opp mer og mer av tiden vår. Tilgjengelige skjermer har også ført til at det ikke lenger oppleves som så natulig å gå og legge seg, da dopaminsenteret i hjernen får belønning ved skjermbruk. Av dette følger at gode rutiner rundt når man legger seg blir vanskeligere å opprettholde.
Dette er en kulturell endring, som ikke er lett å gjøre noe med. Det er som kjent umulig å leve i fortiden, så vi må finne metoder for å gjøre det bedre for oss selv i nåtiden. Men det er krevende. Løsningen er ikke alltid innenfor rekkevidde, men det går an å jobbe med seg selv, og ta noen grep for å kunne lage fristelsen litt mindre.
Det går an å sette mobiltelefonen til sort-hvit. Det er i hvertfall et sted å begynne. Hjernen vil oppfatte telefonen som mer kjedelig, og dermed vil fristelsen for å ta den opp og kikke på den bli mindre. Her er en oppskrift for å gjøre det på iPhone og Android. Men, klarer du å la være å sette telefonen tilbake til farger igjen? Det gjorde ikke jeg etter en stund. Etter noen uker satte jeg den tilbake. Men jeg vurderer en ny runde med shades-of-gray igjen. Kanskje kan det oppmuntres til et veddemål eller en konkurranse med en venn, la sort-hvit skjerm bli på moten igjen! Utfordingen går ut til meg selv også.
Konklusjonen på dette innlegget får ellers bli ironisk: Løsninger mottas med takk! Desverre tror jeg det ikke er enkle svar å finne på en av vår tids store utfordringer med søvn: skjermen. Teknologien er kommet for å bli, men vi må sammen bli bedre på å finne måter å leve med den på.