Kviser, arrdannelse og aldring av huden påvirker mange mennesker og kan ha stor innvirkning på både fysisk utseende og psykisk helse.
Å ha kviser er en veldig vanlig tilstand. Kviser kan oppstå når hårsekkene blir tilstoppet av olje og døde hudceller. Det kan forårsakes av hormoner, være av genetisk art, eller skyldes bakterier. Spesielt i ungdomsårene kan kviser være et problem, da hormoner som androgener kan føre til for mye produksjon av sebum. Som et resultat kan hårsekkene bli blokkert. Også gravide kvinner kan ha kviser, samt det kan oppleves rundt menstruering og for noen i overgangsalderen.
Kviser kan også være bakterielle. Bakterien Propionibacterium acnes finnes i huden hos alle og er en naturlig del av den menneskelige biologien. Det som kan skje er at den i tilstoppede porer kan vokse for mye eller litt ute av kontroll, noe som kan vi betennelse, og antibiotika kan måtte brukes for å behandle tilstanden. Bruken av antibiotika er noen ganger nødvendg, men også kontroversiell, og på denne bloggen vil vi legge vekt på behandlinger som ikke er av invasiv art men heller naturlige virkemidler. Det er her rødysterapi kan komme inn.
En naturlig terapiform for kviser kan være red light therapy, eller rødlysterapi på norsk. Mer og mer viser forskning at lys er viktig for oss mennesker, og de fleste av oss får ikke nok dagslys eller sollys. Bakterien Propionibacterium acnes kan føre til betennelse og dermed inflammasjon. Red light therapy har vist seg effektivt i behandlingen av kviser, spesielt der det finnes inflammasjon. Det finnes flere i Norge som selger red light therapy produkter som kan hjelpe på tilstanden. En av disse er (Red light therapy Norge). Rødlysterapi er en enkel metode som ikke har særskilte bivirkninger å bekymre seg over. Man setter seg ganske enkelt foran et panel eller bruker en ansiktsmaske. Behandlingen medfører ikke ubehag, oftest det motsatte, en følelse av velvære.
I behandling med rødlysterapi brukes vanligvis bølgelengder innenfor rødt lys, og ikke nær-infrarødt lys. Vanlige bølgelengder for behandling av hud er 630 nanometer (nm) og 660 nm. Lyset trenger inn i huden til dermis, som er det mellomste hudlaget, hvor epidermes er det ytterste og sukutis er det innerste fettlaget. Dermis består av bindevev, og inneholder blodårer, nerver, kjertler og hårsekker. Lyset trenger altså inn i dette hudlaget og aktiverer mitokondriene i cellene, som igjen fører til økt energiproduksjon i form av ATP (adenosintrifosfat). Dette gjør at celler fungerer bedre og kan lettere kvitte seg med avfallsstoffer og fornye seg selv. Rødt lys har også den egenskapen at den demper innflammasjon, og dette kan hjelpe med å dempe rødhet og hevelse som kan oppstå i forbindelse med kviser eller akne. Rent medisinsk er beskrives det som at det reduserer proinflammatoriske cytokiner.
Man kan oppleve under behandlingen at huden blir varm, men ikke på en ubehagelig måte. De fleste opplever det som beroligende, og at huden på en måte blir oppfrisket. En typisk økt med rødlysbehandling kan vare mellom 10 og 20 minutter, og kanskje gjennomføres 4 til 6 ganger per uke. Det kan ta en til to måneder før man begynner å se resultatet, men vi vil mene at dette har man mye igjen for, det er tross alt en ikke-medisinsk intervensjon som heller ikke har faste kostnader ved seg, man kjøper et panel eller for eksempel en ansikstmaske og den er forventet å vare i flere år.